8 Nisan 2016 Cuma

GPO ile Java Güncellemelerini Durdurmak (Java Update Disable with GPO)

Tüm sistem yöneticilerinin en çok uğraştığı yazılımların başında java gelir. Şirketinizde farklı java versiyonları ile çalışan uygulamalar bulunabilir. Bu durumda otomatik olarak yüklenen bir java güncellemesi başınızı ağrıtabilir. Bu nedenle bazı durumlar için otomatik Java güncellemesini GPO ile tüm bilgisayarlarda durdurmak gerebilir.

Bu yazımızda otomatik java güncellemesini GPO ile nasıl durdurabileceğinizi anlattık.
Aşağıda java güncellemesi açık ve güncelleme iptal edilmiş iki farklı durumda java ayarlarının nasıl olduğu gözükmektedir.


Şimdi yeni GPO oluşturuyoruz ve oluşturduğumuz GPO’da  Computer Configuration > Preferences > Windows Settings > Registry  içinde yeni bir registery item oluşturuyoruz.    
Oluşturacağımız/değiştireceğimiz registery değerinin yolunu seçiyoruz. (HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > JavaSoft > Java Update > Policy)


Bu dizinde EnableJavaUpdate DWORD ünü göreceğiz. Burada değer defaultta 0x00000001 olarak gözükmektedir. Bu DWORD ü seçip değerini 00000000 olarak değiştireceğiz ve kaydedeceğiz. Kaydettikten sonra aşağıdaki gibi değiştirilmiş DWORD ü göreceğiz.





Java güncellemesinin olup olmadığını kontrol etmesini de engellemek istiyorsak yukarıdaki işlemlerle benzer şekilde aynı dizine EnableAutoUpdateCheck DWORD ünü eklemeli ve değerini 00000000 olarak ayarlamalıyız. (Default olarak EnableAutoUpdateCheck isimli bir DWORD olmadığı için oluştururken Create seçilmeli)


EnableAutoUpdateCheck DWORD ünü de oluşturduk sonra aşağıdaki şekilde göreceğiz.


Aynı işlemleri 64 Bit java versiyonları içinde yapmamız gerekiyor. Yalnız 64 bit java versiyonları için DWORD leri HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\JavaSoft\Java Update\Policy dizinine oluşturuyoruz.


Osman Büyükköroğlu



6 Nisan 2016 Çarşamba

GPO ile Timezone Değiştirme

Merhabalar,
Şirketinizin farklı ülkelerde ofisleri var bunlar farklı saat dilimlerindeyse aynı domain içinde farklı saat dilimleri kullanmanız gerekebilir. Bu nedenle aşağıda domain üyesi bilgisayarların saat dilimini değiştirmenize yardımcı olacak çalışmayı anlatacağım.
Öncelikle saat dilimini değiştirmek istediğimiz bilgisayarların bulunduğu OU (Organizational Unit) için bir GPO(Group Policy Object) oluşturuyoruz. Bu policy de öncelikle aşağıda resimde de görüldüğü gibi Computer Configuration>> Policies>> Administrative Templates Policy>> System>> Group Policy altında bulunan “Specify startup policy processing wait time” ı disable konuma getiriyoruz.


Daha sonra bir timezone isimli .bat dosyası oluşturuyoruz ve bu timezone.bat dosyasına aşağıdaki komutları ekliyoruz.
tzutil /s Pacific Standard Time

Biz saat dilimi olarak  “Pasific Standart Time” seçtik siz hangi saat dilimini kullanmak istiyorsanız onu seçebilirsiniz. (komut satırından tzutil /l diyerek saat dilimlerini listeleyebilirsiniz)
Hazırladığınız timezone.bat dosyasını startup script olarak çalıştırırsanız ilgili pclerinizi istediğiniz saat dilimine alabilirsiniz.



Aşağıdaki resimde olduğu gibi “Saati Gün Işığından Yararlanma Saati için otomatik olarak ayarla” sekmesini kaldırmak istiyorsanız timezone.bat dosyasının içeriğini aşağıdaki gibi değiştirmelisiniz.
 
 
tzutil /s Pacific Standard Time_dstoff
 
 
 

Osman Büyükköroğlu
Makalemiz Akademik Bilişim 2016 Konferansında Yayınlandı
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Web Sitesi Kullanılabilirlik Analizi